Siger du ja til alle opgaver?

Skrevet i Iværksætter | 0

Siger du ja til alle opgaver?

Det er naturligt at man i opstartsfasen af sin virksomhed siger ja til alle opgaver. Man gerne vil have, at kunderne skal fortælle omverdenen hvad man kan.
Det er ikke alle opgaver man tjener penge på, nogen opgaver kan give værdi i det lange løb, frem for en økonomisk værdi nu og her.
Det er også naturligt at man gør det, fordi det har man lært, at hvis bare man knokler hårdt nok, så kommer belønningen i sidste ende.

MEN, når man så er veletableret og man ikke længere skal kæmpe for kunderne på samme måde, så kan det måske betale sig at sige nej tak, engang imellem, hvis det viser sig at du ikke kan tjene på den, eller den ikke giver dig en værdi i din virksomhed.

Det at have mange opgaver og arbejde meget, betyder ikke nødvendigvis altid, at du rent faktisk tjener penge…………

Hvis du siger ja tak, til alt hvad der kommer ind, kan konsekvensen være, at dine andre kunder bliver skubbet. Til sidst finder de en anden der kan udfører opgaven og du har måske mistet dem som kunde fremadrettet.
Dit overskud til familie og venner, bliver skruet ned, fordi du halser rundt, for at få udført alle de opgaver du har fået ind. Hvilke er naturligt i perioder, men det skulle helst ikke være sådan hele tiden.

I værste tilfælde brænder du ud og går ned med stress, fordi du aldrig giver dig selv tid til, lige at stoppe op og tænke over “hvordan går det egentligt” “Tjener jeg penge eller TROR jeg bare at jeg gør?” “Giver det mig værdi i min virksomhed?”

Hvordan kan du gøre det nemmere for dig selv? – Få overblik!

  • Lav et skema til dig selv, over alt hvad du har inde af arbejde.
  • Skab overblik over hvor der er huller du kan fylde ud, ved at stille det op i 1 dag, 1 uge, 14 dage o.s.v.

Det er svært at vurdere om du har plads til en opgave, hvis ikke du har det skrevet det ned på en struktureret og overskuelig måde. Dine medarbejdere kan også se hvad der er inde af arbejde og måske kan det endda give dine dem lyst til at inddrage sig selv mere i projekterne og selv komme med ideer til, hvordan det kunne se ud.

  • Lav en database over alle dine indtægter og udgifter. JA ALLE DINE OPGAVER!!

Altså hvad koster den enkelte ydelse du giver, og hvad får du ind for den? For du kan umuligt regne ud, hvad den enkelt opgaver giver af overskud, hvis ikke du har styr på hvad de reelle kroner og øre er, på dine udgifter og indtægter.
Mange regnskabs programmer kan gøre det idag, og ellers er det det gode gammel Excel regneark du skal igang med.

  • Gå tilbage, og se på tidligere opgaver, hvad du har brugt af tid og penge, gav det overskud? Skal der skrives flere timer, flere udgifter m.m. på fremadrettet, når nu du skal skrive et tilbud der ligner igen.

Den tid du får ved at sige nej tak til en opgave:

Når du så får sagt nej tak til den opgave, så brug den tid du får der, på at følge op på nogen af de kunder du allerede HAR sendt et tilbud til, eller lavet en opgave for før. Det gør din tid og virksomhed mere effektiv og giver dig i sidste ende mere luft, samtidig med, at du stadig tjener penge. Det kunne være der var andre aspekter i din virksomhed, som kunne bruge din opmærksomhed. Det at have overblik og struktur, giver mere overskud og glæde i hverdagen, for det er ofte ikke det at vi har travlt som vi bliver stresset af, det er manglende overblik og tanken om alt det vi ikke når. Sidst og ikke mindst, så skal man heller ikke undervurdere hvad det gør for familielivet. For den dårlig samvittighed, om at familien ikke får nok af din tid, kan måske gå hen og forsvinde…..

Så………..

  • Lav et skema til dig selv, over alle de opgaver du har inde.
  • Vurder hvad den enkelte opgave giver dig af værdi nu og her, og hvad den giver dig i det lange løb.
  • Kan det betale sig at sige ja til den her opgav?
  • Kan det bedre betale sig at sige nej tak, fordi du måske IKKE tjener penge på den?