Hurtig website speed, giver bedre SEO.

Skrevet i Alle indlæg, seo

Vejen til god SEO optimering, er ikke kun én ting, det er en samling af mange.

I denne artikel koncentrer vi os om hurtig website speed.

Artiklen er med udgangspunkt i hjemmesider lavet i WordPress, men flere af tingene kan også bruges på andre websites. Dette er blot en basis guide. Og hver hjemmeside har forskellige områder der skal sættes ind på.

Det kan have større konsekvenser, hvis man aldrig kigger sin hjemmeside igennem, fra tid til anden, da alt ting flytter sig, dine konkurrenter bliver dygtigere og de forskellige søgemaskiner opdatere deres algoritme.

Èn af dem du skal holde øje med og tænke over er Website speed, (page speed),
Det er den tid det tager, for en kundes browser at gå igennem alt på din hjemmeside, fra top til bund, inden den kan vise alt hvad du har på din hjemmeside.
Og jo mere du har af fyld, billeder, kode, plugins, script, java, o.s.v. jo mere skal kundens browser igennem og jo længere tid tager det at vise din hjemmeside. Alt dette er med til at vurdere om kunden vil blive på din side, eller om de forlader den, fordi den er for langsom til at loade.

Det samme gør GOOGLE, når den “crawler” rundt på din hjemmeside, for at vise den i Google søgninger.
Er din hjemmeside for langsom, vil mange kunder som kigger forbi din hjemmeside, forlade den hurtigt uden at kigge rundt, dette opfatter Google som dårlig SEO (søgemaskineoptimering) og Google vurdere at den ikke er relevant for dine kunder og den vil smide dig ned af Google søgningslisten.

Det er derfor aldrig en god ide, når man laver hjemmesider, at efter den er søsat, så lader man den være og kigger stort set aldrig på den igen.

Hvad kan du selv gøre:

Test website speed:

Start med at tjekke din egen website speed (page speed). Google har sin egen, Google Site Speed
Men der er også Tools Pingdom som anbefales af WP Rocket (WordPress plugin til sideoptimering)
Her kan du også se hvor du skal sætte ind i forhold til hvad der vurderes vil optimere din website speed. Er det dine billeder, er det for meget dårlig script, er det nogle ting som ikke virker.
Pas på ikke at, gå 100% ud fra dette, da det kun er en indikation af hvor du kan sætte ind, og ikke et faktisk billede.

Komprimer billeder

Komprimer dine billeder så meget som muligt, gerne ned til under 200kb vil være optimalt.
For jo mere dine billeder fylder, jo mere tid skal der bruges på at læse og loade din side.
Udover bredde og højde, har selve opløsning, pixel´s, og metadata på billedet en betydning. Jo flere pixel, jo mere metadata, jo mere fylder billedet i filstørrelse.
Her må du prøve dig frem, hvor meget kan du skalere fysisk i billledet og opløsning, uden at du mister det visuelle for meget.
Brug evt. Tinypng til det.

Ikke for meget fyld:

Pas på med ikke at have for mange plugins og script på din hjemmeside, da det alt sammen er noget som skal læses igennem for at vise hele siden. Vurder hvilke ting som er vigtige og fjern resten. For mange plugins, giver langsom website speed.

Google tag manager:

For mange koder og scripts fra f.eks. Google Analytics, Google Search Console, Facebook pixel m.m. kan også give langsom website speed. Her kan det være en fordel at bruge Google Tag Manager, da denne kan håndtere alle disse for dig, ved kun at implementere 1 script på din hjemmeside og resten bliver håndteret i GTM.

Cache din side:

Sørg for at din hjemmeside laver en cache af din hjemmeside. Så den loader hurtigere når kunden besøger den. Her er 2 af måderne at lave caching på.

Server caching:

Når dine kunder besøger din side, så får de vist en version, som er gemt på din server i form af en HTML fil. Denne skal “nulstilles” når du har lavet ændringer, så kunderne ikke ser det gamle. Du skal have fat i dit webhotel, og finde ud af hvor meget RAM (hukommelse) og plads til lagring du har i dit abonnement. Er der ikke tilstrækkelig med RAM og plads til lagring, vil din hjemmeside skulle bruge længere tid på at loade.

Browser caching:

Når kunderne besøger din side første gang, skal deres browser ikke kun hente det de ser på din side, de skal også hente det de IKKE ser.
Java, script, stylesheets, html sider, billeder o.s.v. er tillæg til din hjemmeside, som kundens browser skal “downloade” for at kunne læse din side. For ikke at skulle gøre det på ny hver gang, vil den gemme det midlertidig i deres browser, så din side loader hurtigere næste gang de besøger den. Det er forskelligt fra browser til browser, hvordan de gemmer, og kunden kan selv slette sine browser cache, og ellers vil denne som regel blive opdateret i takt med at du har fjernet eller tilføjet indhold til din hjemmeside.

Har du en WordPress side, kan jeg anbefale at installere WP Rocket. Den kan hjælpe dig med at få din side til at fungere hurtigere.

Jeg håber du fik lidt hjælp fra denne artikel. Har du spørgsmål til noget af det, er du velkommen til at sende mig en mail på mail@glundal.dk